top of page

Çocuklarda Ağız Bakımı

Bebeklerde dişler ağızda görüldüğü andan itibaren diş temizliği başlamalıdır. Bebek fırçaları ve yutulabilir bitkisel bebek macunları yardımıyla diş temizliği yapılabilir. Temiz bir gazlı bez, tülbent, kağıt mendil yardımıyla da diş yüzeyleri silinerek temizlenebilir. Bu da yeterli bir temizlik sağlar.

Toplumda süte bal, pekmez, şeker eklenerek biberonla içirme alışkanlığı vardır, son derece yanlıştır. Bu çocuklarda biberon çürüğü denilen, dişlerin çoğunun çürümesi durumu görülebilir. Bal-pekmez gibi tatlı gıdalar verdikten sonra muhakkak su içiriniz. Unutmayınız: şekerli-tatlı gıdalar dişleri çürütür.

 

Diş fırçalama alışkanlığı ne kadar erken kazanılırsa o kadar iyidir. Çocuklar söyleneni değil gördüklerini yapar. Telkinle, çocuğa fırçalama alışkanlığı kazandırılamaz.

 

Anne-baba diş fırçalarken çocuğun fırçası da ulaşabileceği bir konuma koyulur. Anne-baba diş fırçalarken çocuk da görüp taklit etmek isteyecektir. Yani anne-babalar önce kendi fırçalama alışkanlıklarını sağlamalıdır.

Çocuklara diş fırçası seçerken küçük başlı çocuk fırçalarını tercih ediniz. Elektrikli fırçalar çocukların hoşuna gider ve fırçalama alışkanlığı kazanmada olumludur.

Çocuk fırçalarken diş macunu yutmuyorsa yetişkinler için olan florlu diş macunu tercih ediniz. Çocuk diş macunu yutuyorsa; flor içermeyen, çocuklar için olan diş macunu kullandırınız veya macunsuz fırçalatınız.

Özellikle okul çağına gelen çocukların şekerli gıdalara ulaşması kolaylaşır, Şekerli gıda tüketimine engel olunmalıdır. Engel olunamıyorsa, şeker yendikten sonra diş fırçalanmalı veya su ile çalkalanmalıdır.

3 yaşından itibaren rutin diş hekimi kontrolleri başlamış olmalıdır. 3 yaşından önce dişlenme ile ilgili bir sorundan şüphelenirseniz diş hekimine başvurunuz.

bottom of page